Follow:

Palashampoo joka ei tahmaa: esittelyssä Forget me not

*Shampoopala saatu Forget me notilta

Kosmetiikkaan kätkeytyy monia merkityksiä. Sen avulla voi viimeistellä ulkoista olemustaan, pitää huolta perushygieniastaan ja hemmotella itseään. Luksustuotteita ostetaan usein tunnesyistä – halutaan kaappiin jotain kaunista, jonka käyttämisestä tulee hyvä mieli. Viimeistellyt tuoksut, pakkaukset ja koostumukset vahvistavat ylellisyyden tunnetta, joka saa meidät palaamaan ostoksille. Itselleni kosmetiikasta muodostui työ ja harrastus, minkä lisäksi suurin intohimoni on etsiä aina parempia vaihtoehtoja. Haluan löytää parhaan ripsivärin, vartalovoiteen ja hiuslakan. Mieluiten vielä mahdollisimman edullisesti.

Mutta mikä tekee tuotteesta parhaan? Palataanko tässäkin tuoksuun, koostumukseen ja viehättävään brändiin? Vai voiko paras tehdä hyvää muillekin, kuin vain itselle?

Vaikka kulutan kosmetiikkaa runsaasti, haluan tehdä sen ekologisesti. Olen monesti puhunut siitä, että pyrin järkeviin ostoksiin minimoidakseni kosmetiikkajätettä ja annan hutiostokset eteenpäin samasta syystä. Yritän keksiä “huonoille” tuotteille vaihtoehtoisia käyttötapoja – esimerkiksi kasvoilleni sopimaton voide on yleensä kelpo käsien kosteuttaja.

Kosmetiikkajätteen lisäksi päänvaivaa aiheuttaa usein tuotteiden pakkaukset. Yksi voide saattaa olla pakattu lasipurkkiin, pahvilaatikkoon ja muovikelmuun. Mitä nopeammin tuote kuluu, sitä vähemmän toivoisin turhaa materiaalia sen ympärille.

Palashampoot pienentävät suihkukaapin pullomerta

Palashampoot ovat kiehtova ratkaisu suihkutilojen muovivallankumoukseen. Yksi kiinteä pesupala voi tehdä monta muovipulloa täysin tarpeettomiksi. Shampoopaloissa on vain yksi ongelma – ne eivät sovi kaikille. Tai niin ainakin ajattelin.

Testasin ensimmäisen kerran luonnonkosmetiikan palashampoota vuosia sitten, mutta kokemus jätti kylmäksi. Saippuapohjainen pala sisälsi turhan paljon saippuoitumattomia öljyjä, jotka tarrasivat avoimiin hiussuomuihini. Puhtaiden hiusten sijasta sain tahmaisen tukan, jonka tila paheni jokaisella pesukerralla. Silloin päätin palata shampoopullojen pariin ja pysyin päätöksessäni pitkään.

Palashampoo joka ei tahmaa: Forget me not

Mutta mitä, jos voisin saada molemmat? Tahmattoman tukan ja muovittoman suihkukaapin? Se oli ensimmäinen ajatukseni, kun Forget me not -sarjan kehittäjä Jaana Racero otti minuun yhteyttä. Hän kertoi kehittäneensä entistä käyttäjäystävällisempiä palamuotoisia shampoita, jotka eivät sisältäneet muruakaan saippuaa. Koostumuksen salaisuus ei piillyt kovissa sulfaateissa, vaan Suomessa suunniteltu pala on formuloitu biohajoavista, hellävaraisista tensideistä ja luonnollisista, hiusta ja ihoa hoitavista aineista.

Sain mahdollisuuden kokeilla yhtä valikoiman palashampoota ja valitsin rasvoittuvien hiusten Matcha & Sitrus -shampoopalan. Ajattelin sen sopivan parhaiten rasvoittuvalle ja herkästi hilseilevälle hiuspohjalleni. Lisäksi sarjasta löytyy normaaleille ja kuiville hiuksille suunnitellut shampoopalat sekä vasta lanseerattu hoitoainepala kaikille hiustyypeille.

Mathcha & Sitrus Shampoopala rasvoittuville hiuksille

Forget me notin rasvoittuville hiuksille kehitetty palashampoo sisältää hiuspohjaa syväpuhdistavaa matcha-teetä ja vihreää savea. Sen pesuteho perustuu kahteen kookosöljystä ja hedelmäsokerista valmistettuun pinta-aktiiviseen aineeseen, jotka puhdistavat hiuksia hellävaraisesti. Lisäksi palassa on esimerkiksi kosteuttavaa glyseriiniä ja hiuksia silottavaa guarkumia. Mandariinin eteerinen öljy ja risiiniöljy taas rauhoittavat hilseen muodostumista. Tuoksunsa pala saa hoitavista raaka-aineistaan ja eteerisistä öljyistä: miedossa aromissa yhdistyy raikas sitrus ja metsäiset vivahteet.

Shampoopalan käyttö on hyvin yksinkertaista: pala kastellaan, sitä hierotaan hiuksiin ja tukka huuhdotaan tavalliseen tapaan. Forget me notin pala on pinnastaan hieman karhea, minkä ansiosta se ei luisu kädestä kesken peseytymisen. Shampoosta muodostuu runsaasti kermaisen pehmeää vaahtoa, joka leviää helposti hiuksiin. Vaahdon hellävaraisuuden tuntee heti levitysvaiheessa: hiukset eivät takkuunnu, vaan hiuspohjan saa hierottua huolellisesti. Pesun jäljiltä tukka tuntuu pehmeän puhtaalta ja jopa muotoilutuotteet irtoavat hiuksen pinnasta ongelmitta! Niin ja se tahmaisuus? Siitä ei ole tietoakaan.

Olin vakuuttunut jo ensimmäisen kokeilun jälkeen: päänahka ja hiukset olivat puhtaat, mutta hiusten latvat tuntuivat sileiltä. Niiden selvittely ei vaatinut hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai muitakaan taikatemppuja. Koska päänahka ei vaikuttanut likaantuvan yhtään normaalia nopeammin, olin valmis hehkuttamaan palaa jo ensitestien jälkeen. Halusin kuitenkin jatkaa kokeiluja, sillä helposti hilseilevä hiuspohjani räjähtää monesti käsiin muutama viikko sen jälkeen, kun olen tutustuttanut sen uuteen shampooseen.

Tällä kertaa voin ilolla todeta, että niin ei päässyt käymään! Sain palan kokeiluun marraskuussa, eikä hilseily ole pahentunut sen käytön aikana. Käytän hilseshampoota edelleen muutaman kerran kuukaudessa, sillä pipokausi ei tee hyvää päänahalleni. Tilanne oli kuitenkin sama nestemäisten shampoiden kanssa, vaikka valitsin käyttöön hilsettä ehkäiseviä, tehokkaasti puhdistavia tuotteita.

Palashampoon säilytys

Missä shampoopalaa sitten säilytetään? Pakkaukseton pesuaine kuulostaa sotkuiselta myös kylpyhuoneen hyllyjä ajatellen. Forget me not tarjoaa ongelmaan pari erilaista ratkaisua. Itse sain kokeiltavaksi luffakurkusta valmistetun sienialustan, jonka päällä pala nököttää omassa kylpyhuoneessani. Lisäksi myynnissä on esimerkiksi verkkokankainen säilytyspussi, jonka voi ripustaa ahtaampaan kylpyhuoneeseen.

Luffa-alusta on kaunis ja käytännöllinen, sillä se kerää itseensä palashampoosta irtoavan nesteen ja pitää tasot siistinä. Ilmava alusta nopeuttaa myös palan kuivumista kylpyhuoneessa, ehkäisten kosteuden aiheuttamaa pilaantumista. Säilöntäaineitahan palassa ei ole, sillä nesteettömässä tuotteessa ei juuri mikrobit viihdy.

Yhteenveto

Jos olet etsinyt ekologisempaa vaihtoehtoa hiusten pesuun, olet oikean postauksen parissa. Forget me not Shampoopalat paitsi vähentävät muovijätettä, ne tuovat ripauksen luksusta suihkuhetkiin. Suomessa käsityönä valmistetut palat jättävät hiukset pehmeän puhtaiksi ilman tahmaista tunnetta ja rasvoittuville hiuksille sopiva pala pitää myös päänahan hilseilyn tasapainossa.

Mainitsin postauksen alussa tuoksun, pakkauksen ja koostumuksen merkityksen kosmetiikan viehätysvoimaan. Yhdestäkään näistä elementistä ei tarvitse tinkiä näiden shampoopalojen kanssa. Forget me not on huolella viimeistelty brändi, jonka ulkoasu noudattaa hyvin viehättävää, maalaisromanttista teemaa. Palat on kehitetty erittäin käyttäjäystävällisiksi ja kevyt tuoksu lisää niiden viehätysvoimaa.

Kokonaisuus hipoo täydellisyyttä, eikä hintakaan ole paha: 80g pala maksaa 14,50€ ja kun se vastaa noin 3 shampoopulloa, ei kustannukset todella huimaa päätä. Saatavilla on myös pienempiä testipaloja (30g) hintaan 5,50€ jotka sopivat hyvin reissukassiin tai ensikokeiluihin. Jos et tiedä, mikä pala sinulle sopisi, merkki neuvoo aloittamaan normaalien hiusten vaihtoehdosta. Mutta jos hiuspohjasi on rasvoittumiseen taipuva, voin lämmöllä suositella tätä Matcha & Sitrus -versiota!

Oletteko te kokeilleet shampoopaloja?

Share on
Previous Post Next Post

Saatat tykätä myös näistä

No Comments

Leave a Reply