Follow:

Miksi innostuin niasiiniamidista + 4 suosikkiani

*Postaus sisältää tähdellä merkittyjä mainoslinkkejä, Jorgobén seerumi saatu

niasiiniamidi kosmetiikassa

Niasiiniamidi on varmasti monelle tuttu ihonhoidon aktiiviaine, joka tuntuu olevan erityisesti tämän vuoden trendiaineosa. Niasiiniamidia löytyykin laajasti erilaisista kosmetiikkatuotteista kaikille ihotyypeille. Se on hyvin siedetty ja helposti formuloitava aine, jolla on runsaasti hyödyllisiä ominaisuuksia monista iho-ongelmista kärsiville.

Itse löysin niasiiniamidin muutama vuosi sitten, mutta innostuin siitä vasta, kun se ratkaisi laajentuneiden ihohuokosten ongelmani. Nykyään käytän niasiiniamidia päivittäin, ja se on yksi niistä aktiiviaineista, joita alitajuisesti etsin incilistasta ostopäätöstä tehdessäni. Tänään kerron teille, miksi tämä B3-vitamiinin muoto kannattaa ottaa osaksi omaakin ihonhoitorutiinia!

Niasiiniamidi eli B3-vitamiini

Niasiiniamidi on vesiliukoinen B3-vitamiinin muoto, jolla on ällistyttävä määrä iholle edullisia vaikutuksia. Ainesosa on yksi kosmetiikkamaailman tunnetuimmista ja tutkituimmista aktiiviaineista, jonka tiedetään muun muassa rauhoittavan ihoa ja kohentavan sen ulkonäköä.

Niasiiniamidin vaikutuksia:
 • Vähentää kosteuden haihtumista iholta
 • Tehostaa kosteuttavien ainesosien toimintaa
 • Supistaa ihohuokosia
 • Hidastaa ihon näkyvää ikääntymistä
 • Rauhoittaa ihoa
 • Tasoittaa ihonsävyä

Niasiiniamidin on tutkittu vaikuttavan ihon suojakerrokseen, eli rasvamaisista aineista koostuvaan barrieriin ihon uloimmassa kerroksessa. Se tehostaa esimerkiksi ihon keramidien tuotantoa ja vähentää näin kosteuden haihtumista ihon pinnasta. Lisäksi niasiiniamidi tehostaa kosteuttavien ainesosien, kuten hyaluronihapon ja glyserolin toimintaa. Näiden funktioiden ansiosta ainesosa sopii erityisen hyvin kuivan ihon hoitorutiiniin.

Niasiiniamidista on huomattavaa hyötyä myös rasvoittuvalle, herkälle tai ikääntyvälle iholle. Se on erityisen tunnettu funktiostaan supistaa laajentuneita ihohuokosia ja näin saada iho näyttämään tasaisemmalta. Lisäksi niasiiniamidi rauhoittaa ihoa esimerkiksi tulehdustiloissa ja vaikuttaa myös muun muassa ihon kiihtyneeseen talintuotantoon tasapainottavasti.

Ikääntyvä iho hyötyy niasiiniamidin ihonsävyä tasoittavasta vaikutuksesta. Se muun muassa ehkäisee iän tuomaa ihon kellastumista ja pigmenttihäiriöitä. Ihon antioksidanttisia ominaisuuksia tehostamalla se myös taistelee ihon näkyvää ikääntymistä vastaan, minkä lisäksi sillä on mahdollisesti jo muodostuneita juonteita tasoittava vaikutus.

Lisäksi niasiiniamidi voi muun muassa rauhoittaa ihon tulehdustilaa, kuten aknea, ja tehostaa ihon antimikrobisia ominaisuuksia. Sen ihon suojabarrieria tehostavat ominaisuudet saattavat myös edistää rosacea-ihon ulkonäköä ja tasoittaa näkyvästi ihon sävyä ja tekstuuria.

Niasiiniamidia voidaan käyttää jopa 20% pitoisuuksissa, eikä sen kosmetiikkakäyttöön liity rajoituksia EU:ssa. Korkeat pitoisuudet saattavat kuitenkin olla herkistäviä, ja esimerkiksi tutkimuksissa niasiiniamidia käytetään usein noin 2-5% pitoisuuksissa.

Lisätietoa ja tutkimuksia niasiiniamidista (englanniksi):

 1. P. J. Matts, J. E. Oblong, D. L. Bissett, 2002, A Review of the Range of Effects of Niacinamide in Human Skin, IFSCC Magazine
 2. Z. D. Draelos, K. Ertel, C. Berge, 2005, Niacinamide-Containing Facial Moisturizer Improves Skin Barrier and Benefits Subjects With Rosacea, Therapeutics for the Clinician
 3. M. S. Mathapathi & others, 2017, Niacinamide leave‐on formulation provides long‐lasting protection against bacteria in vivo, Experimental Dermatology
 4. A. X. Zhen & others, 2019, Niacinamide Protects Skin Cells from Oxidative Stress Induced by Particulate Matter, Biomolecules & Therapeutics Journal
 5. Paula’s Choice, 2021, How Niacinamide Helps Skin
 6. The Derm Review, 2020, Six Reasons You Should Bring Niacinamide into Your Skincare Routine

Filorga Pore-Express regulating primer Jorgobe niacinamide serum

Seuraavaksi hypätään tuotepuolelle, ja kerron teille omista niasiiniamidia sisältävistä kosmetiikkasuosikeistani!

1. Filorga Pore-Express Regulating Primer

Filorgan Pore-Express -primeri oli ensimmäinen tuote, jonka myötä hurahdin niasiiniamidiin. Reilut pari vuotta sitten havaitsin, että nenänvarteni ja poskipäideni ihohuokoset olivat suurentuneet huomattavasti. Meikki ei asettunut enää kauniisti, vaan korosti ihoni reikäjuustomaista pintaa. Tämä on tietysti vähän suurenneltu kuvaus, mutta yhtäkkinen muutos kasvoilla näytti omissa silmissäni hurjalta!

Etsin ratkaisua erilaisista ihonhoitotuotteista, kunnes lopulta tilasin Filorgan meikinpohjustajan, jonka luvattiin pienentävän ihohuokosia. Tietysti ajattelin, että ratkaisu olisi vain väliaikainen ja parhaimmillaankin tuote saisi ihoni vain näyttämään sileämmältä meikkivoiteen alla. Kuukausien käyttö kuitenkin tasapainotti ihoni toimintaa, ja supisti huokosiani pysyvästi. Tämä ei sinänsä ole ihme, sillä Pore-Express Primer sisältää 4% niasiiniamidia! Tällä hetkellä en käytä tätä tuotetta päivittäin, sillä en koe sille tarvetta huokosteni vuoksi. Primeri on kuitenkin osa juhlameikkiäni edelleen, sillä se saa meikkivoiteen tarraamaan ihoon ja pidentää sen pysyvyyttä selvästi.

Hinta ja saatavuus: *Lykolla 42€, *Elevenillä tarjouksessa 32€.

2. Jorgobé Niacinamide Serum

Nyt päivittäisessä käytössäni on Jorgobén Niacinamide Serum, joka sisältää 5% niasiiniamidia. Sen lisäksi seerumissa on muun muassa kosteuttavaa hyaluronihappoa ja betaiinia, sekä ihoa rauhoittavaa allantoiinia. Tähän on lisätty myös ihohuokosten supistusta tehostavaa kääpäuutetta, joka auttaa ylläpitämään ihon sileää pintaa. Seerumi on koostumukseltaan paksuhkoa geeliä, joka imeytyy vaivattomasti ja kosteuttaa ihoa pitkäkestoisesti. Tämä on hyvä monitoimituote jonka avulla niasiiniamidi on helppo upottaa kuivan ihon hoitorutiiniin! Oman tuubini sain joulukuun Goodieboxista, mutta tuote on onneksi sen verran edullinen, että ostan mielelläni uuden tämän loppuessa.

Hinta ja saatavuus: *Kicks 23€.

Emma S. soothing facial mist Cerave SA Smoothing cleanser

3. Emma S. Soothing Facial Mist

Yksi tämän hetken suosikkituotteistani ihonhoidossa on tämä Emma S. -sarjan kasvosuihke. Rauhoittava ja kosteuttava suihke tarjoaa iholle välittömän kosteuskylvyn ja jättää sen kimmoisan pehmeäksi. Suihke sisältää muun muassa ihoa rauhoittavaa aloe veraa ja niasiiniamidia, joka buustaa kasvoveden sisältämän hualuronihapon ja glyseriinin kosteuttavaa vaikutusta. Tässä on myös äärimmäisen hienojakoinen suihke, joka tuntuu hellältä kosteushunnulta kasvoilla. Kookas pullo on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen, ja suihketta raaskii huoletta kerrostaa.

Hinta ja saatavuus: *Lyko 14,90€.

4. Cerave SA Smoothing Cleanser

Viimeisenä mainittakoon vielä tämä CeraVen salisyylihappoa sisältävä putsari, johon on formuloitu myös niasiiniamidia. Tässä tuotteessa niasiiniamidin rooli on pääasiassa ennaltaehkäistä vahvan salisyylihapon aiheuttamaa ärsytystä iholla, ja tehostaa kosteuttavan hyaluronihapon toimintaa. Tämä on hellävarainen geeliputsari, jolla on ilmiömäinen vaikutus ihon pinnan silotuksessa. Se sopii käytettäväksi kasvojen lisäksi koko vartalolla, ja on ollut esimerkiksi itselleni merkittävä apu käsivarsien sarveistappien ehkäisyssä.

Hinta ja saatavuus: *Lookfantastic 13,95€.

niasiiniamidi ihonhoidossa

Käytättekö te niasiiniamidia ihonhoidossa?

Share on
Previous Post Next Post

Saatat tykätä myös näistä

10 Comments

 • Reply JonnaH.

  Käytän. Fiiliksen mukaan, kun iho tuntuu sitä tarvitsevan eli jokapäiväiseen rutiiniin se ei kuulu. 🙂

  7.2.2021 at 18:08
  • Reply Nena Sofia

   Kiva! Mulle niasiiniamidi on vähän sellainen must-have-ainesosa, josta ei nyt ainakaan mitään haittaa ole vaikka se jatkuvassa käytössä onkin. Toki jos tulisi isompaa ongelmaa taas esimerkiksi noiden huokosten kanssa, ottaisin varmaan tujumman kuurin hetkeksi 🙂

   8.2.2021 at 22:57
 • Reply Sissi

  Käytän aina satunnaisesti, vaikka mun iho varmasti hyötyisi säännöllisestä käytöstä. Olen nyt yrittänyt vimmaisesti tilata jo kahdesta eri verkkokaupasta tota Ceravea, mutta en ole vieläkään saanut sitä:D Kaikista apteekeista se on tietenkin loppu. Noh, ehkäpä sitä taas jossakin vaiheessa saa:)

  8.2.2021 at 09:10
  • Reply Nena Sofia

   Mä olen viime aikoina perehtynyt enemmän ilmansaasteisiin ja anti pollution -kosmetiikkaan, ja napsin kyllä kaikki antioksidanttiset aineet käyttöön mitä käsiini saan. Muutenkin niasiiniamidin vaikutukset esim. ihon pintatekstuuriin ja sävyyn on tutkimuskuvien mukaan sitä tasoa, etten taida siitä kovin äkkiä luopua 😀

   CeraVea on just nyt lisätty Lookfantsun varastoon, eli jos toimit nopsasti saatat saada sen käsiisi! Munkin pitää saada jostain täydennyspullo, olin toivonut että meidän apteekissa olisi mutta nyt alkoi kyllä huolestuttamaan 😀

   8.2.2021 at 23:02
 • Reply Jenni T

  Tää pitää kyllä testata! Ehkä tuo Kicksin valikoimaan kuuluva Jorgobe voisi olla hyvä aloitus 🙂

  8.2.2021 at 20:04
  • Reply Nena Sofia

   Suosittelen! Tämä on yksi vaikuttavimmista ihonhoidon aktiiviaineista, josta puhutaan edelleen vähän turhan vähän – etenkin, kun niasiiniamidi sopii kaikille ihotyypeille eikä pahemmin aiheuta iho-ongelmia herkälläkään iholla 🙂

   8.2.2021 at 23:04
 • Reply Kosmetiikkakatri

  Mielenkiintoinen postaus ja tästä saikin oivasti lisätietoa tuotteen ominaisuuksista! Tuon ceraven putsarin otan ylös ja kokeilen sitä joskus, mulla oli samasta sarjasta vihreätä “saippuaa” joka ei siis ollut saippuaa juuri ja siitäkin pidin kovasti 🙂

  9.2.2021 at 08:06
  • Reply Nena Sofia

   Kiitos, huippua kuulla että postaus kiinnosti! Tuo CeraVen putsari on kyllä mahtava, kannattaa kokeilla 🙂

   9.2.2021 at 17:34
 • Reply Janita / Vadelmamurusia

  Olipa hyvä postaus! 🙂 Ja kiva kuulla, että tuo Jorgobé:n seerumi on hyvää. Mulla se odottelee vielä laatikossa käyttöönottoa, mutta tämän kuvauksen perusteella odotan erittäin innolla sen testausta! Mulla on nyt käytössä SKINCITY Skincare:n First Concentrate -seerumi, jossa on myös niasiiniamidia ja sen olen huomannut tasoittavan ihoa kivasti 🙂

  9.2.2021 at 21:48
  • Reply Nena Sofia

   Kiitos kovasti! Jorgobén seerumi oli kyllä yllättävän kova tuote, kun tuolla hintatasolla en osannut odottaa mitään ihmeellistä. Tuo Skincityn seerumi kuulostaa myös kiinnostavalta, pitääkin tutustua siihen! 🙂

   9.2.2021 at 22:33

  Leave a Reply