Follow:

Valmistuin estenomiksi – mitä jäi käteen?

estenomi valmistuminen

Kuten tiedätte, aloitin opiskelemaan estenomiksi Laurea-ammattikorkeakoulussa syyskuussa 2017. Valmistumisilmoituksen pääsin jättämään reilu viikko sitten ja tänään sain postissa tutkintotodistukseni! Kolmen ja puolen vuoden mittaiseen matkaan mahtui paljon asiaa, ja olen hurjan iloinen siitä, että päätin hypätä näille raiteille.

Mutta mitä tutkinto oikeasti antoi minulle? Mitkä olivat niitä tärkeimpiä asioita, jotka jäivät valmistuttuani käpälään?

Lue myös: Haluatko estenomiksi? Kokemukseni monimuoto-opiskelusta

estenomi valmistuminen

1. Kosmetiikan raaka-ainetuntemus

Se, mitä lähdin Laureasta hakemaan, oli syvempi tietämys kosmetiikan raaka-aineista ja kosmetiikkatuotteen toiminnasta. Halusin pystyä katsomaan kosmetiikkatuotteen ainesosaluetteloa, ja kertoa, mistä se tarkalleen koostuu, mitä aineet oikeasti tekevät iholla ja ovatko ne “hyviksiä” vai “pahiksia”.

Koulutuksen pääpaino olikin vahvasti kosmetiikan kemiassa ja raaka-aineissa. Opiskelu aloitettiin kemian perusteista, johon kosmetiikan ainesosien toiminta pohjautuu. Tutustuimme ihon ja hiuksen rakenteeseen ja kävimme läpi kosmetiikan ainesosien funktioita. Opiskelimme sitä, miten aineen kemiallinen rakenne vaikuttaa sen ominaisuuksiin, kuten liukoisuuteen ja molekyylikokoon, sekä sitä, mitä merkitystä näillä asioilla on kosmetiikassa. Syvennyimme myös kosmetiikan formulointiin, ja valmistimme itse kosmetiikkatuotteita Laurean laboratoriossa.

En edelleenkään voi katsoa mitä tahansa ainesosaluetteloa ja kertoa, miten jokainen ainesosa toimii ja mistä se on tarkalleen johdettu – tämä on ollut suurin harhaluuloni koulutuksen alkuvaiheilla. Tunnistan suuren osan yleisesti käytetyistä ainesosista ja niiden funktion nimen perusteella, mutta laajemmat tiedot joudun usein tarkistamaan etenkin harvinaisemmista raaka-aineista. Vajavaisuuteni lienee kuitenkin täysin sallittua, kun huomioidaan, että EU:n komission CosIng -hakemistossa on noin 30 000 kosmetiikan ainesosaa (näistä reilut 1600 on kiellettyjä EU:ssa).

2. Muu kauneudenhoitoalan asiantuntemus

Kosmetiikan raaka-aineiden lisäksi opin tuntemaan kosmetiikka-alan tärkeimmät lait ja asetukset, hahmottamaan eri yritysmuotojen erot sekä hallitsemaan esimerkiksi WooCommerce-verkkokaupan käytön.

Opintoihini kuului myös markkinointiviestinnän perusteet, joita opin soveltamaan kosmetiikka-alan erityispiirteisiin. Suuntautumisopinnoissa syvennyin lisäksi digimarkkinointiin. Tiedän eron esimerkiksi inbound- ja outbound-markkinoinnin välillä, osaan tehdä markkinatutkimuksia ja laatia yritysprofiilin mukaisen markkinointisuunnitelman sekä seurata sen tavoitteita. Olen myös syventänyt kuvankäsittelytaitojani ja viestintätaitojani eri kursseilla siten, että pystyn luomaan houkuttelevan mainoksen alusta lähtien digikanaviin. Vahvistin myös some-osaamistani tekemällä opinnäytetyöni Instagramin käytöstä kosmetiikka-alan toimijan markkinoinnissa.

3. Hyvät työllistymismahdollisuudet

Varsinaisen teoriatiedon ja uuden osaamisen lisäksi yksi tärkeimmistä asioista, joita estenomin koulutuksen aikana kerrytin, oli vahva verkosto. Uusia kontakteja löytyi niin koulusta, kuin työharjoittelupaikoistakin. Ammatillinen verkosto on erilaisilla asiantuntija-aloilla äärimmäisen tärkeä, etenkin työllistymisen kannalta. Nykyisen verkostoni ansiosta uskon vahvasti, että työttömyyden sattuessa minulla olisi hyvät lähtökohdat erilaisten piilotyöppaikojen löytämiseen.

Tällä hetkellä sitä vaaraa ei onneksi ole, sillä hyvän verkoston lisäksi käteeni jäi työpaikka kauneusalan yrityksestä kotini lähistöltä. Työllistyin siis jo marraskuussa viimeisimpään harjoittelupaikkaani, eli Colosén kosmetiikkaa maahantuovaan Careliánaan!

Lue myös: Sukellus kosmetiikan maahantuonnin maailmaan – estenomiopintojen 2. työharjoittelu

4. Ammatillinen itsevarmuus

Kuten tästäkin postauksesta varmasti voi huomata, olen ylpeä osaamisestani. Tiedän, että minulla on vielä runsaasti opittavaa ja haluan kehittää taitojani monessa asiassa. Ymmärrän kuitenkin myös, että taitoni ovat jo nyt moninaiset, eikä minun tarvitse häpeillä sitä, jos en jotain asiaa osaakaan. Ammatilliseen itsevarmuuteen liittyy myös käsitys siitä, että kattavan pohjatiedon ja kehittyneiden tiedonhakutaitojen avulla uusiin aiheisiin syventyminen on helppoa ja mielekästä.

Tutkinto antoi minulle siis paitsi hyvät pohjatiedot, myös uudenlaista itsevarmuutta ja halua oppia lisää. Vaikka en voi väittää itseäni huippuasiantuntijaksi heti valmistuessani, uskon, että minulla on kattavaa osaamista, jonka avulla voin sukeltaa työelämään ja jatkaa kehittymistä!

valmistujaislahja Iphone 11

Siinä olivat mielestäni ne kaikkein tärkeimmät asiat, jotka tutkinnon avulla saavutin. Toki pakettiin mahtui paljon muutakin, kuten mielenkiintoisia opintomatkoja ja projekteja. Nyt olo on hieman haikea – ikävöin meidän luentoja, luokkalaisia ja ylipäänsä opiskelijuutta. Valmistujaisjuhliakaan en päätynyt pitämään koronatilanteen vuoksi. Tällä kertaa en niitä kyllä kaivannutkaan – läheisten onnitteluviestit ja tutkintotodistus olivat enemmän, kuin tarpeeksi. Juhlitaan sitten, kun se on taas turvallista!

Päädyin palkitsemaan itseni vuosien työstä puhelimen päivityksellä. Ostin iPhone 11 -puhelimen, jonka valitsin lähinnä sen loistavan etukameran vuoksi. Tällä pääsee sitten kuvailemaan vähän runsaammin stooreja ja muuta kivaa Instagramin puolelle!

Mitä teille kuuluu? ♥

Share on
Previous Post Next Post

Saatat tykätä myös näistä

10 Comments

 • Reply Katri

  Onnittelut valmistumisen johdosta ♡

  29.12.2020 at 08:19
  • Reply Nena Sofia

   Kiitos paljon! <3

   31.12.2020 at 01:42
 • Reply Terja

  Isosti onnea Nena!

  29.12.2020 at 08:32
  • Reply Nena Sofia

   Voi kiitos! <3 🙂

   31.12.2020 at 01:42
 • Reply Linda/Lipstick Love

  Paljon onnea valmistumisen johdosta! ♥ Sun opinnot kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoisilta, jossain vaiheessa tosiaan itsekin haaveilin estenomiopinnoista, mutta toistaiseksi ainakin mennään tällä nykyisellä koulutuksella 🙂 Mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

  29.12.2020 at 11:16
  • Reply Nena Sofia

   Kovasti kiitoksia! <3 Jos yhtään houkuttelee, niin suosittelen kyllä harkitsemaan. Opinnot pystyy toteuttamaan kätevästi monimuotona, mikä mahdollistaa kauempaa opiskelun sekä esimerkiksi työskentelyn samaan aikaan 🙂

   31.12.2020 at 01:43
 • Reply Eve/Pinkkiä piiperrystä

  Isot onnittelut valmistumisesta! Osaamisestaan ja ammattitaidostaan sietääkin olla ylpeä!

  29.12.2020 at 14:24
  • Reply Nena Sofia

   Kyllä, aivan ehdottomasti! Kiitos tuhannesti onnitteluista <3

   31.12.2020 at 01:45
 • Reply JonnaH.

  Paljon onnea! Ihan mahtavaa, että työpaikkakin löytyi heti.

  Hyvää uutta vuotta!

  30.12.2020 at 14:47
  • Reply Nena Sofia

   Oi kiitos! <3 Tässä kävi kyllä onnekkaasti 🙂

   Upeaa uutta vuotta!

   31.12.2020 at 01:45

  Leave a Reply