Follow:

Heinäkuisia ostoksia Tallinnasta

Teimme taas tänä kesänä perinteisen, vähän pidemmän reissun Viroon. Miehenihän on sieltä kotoisin, ja paljon ystäviä ja sukulaisia asuu edelleen meren toisella puolen. Pikkupiipahdukset ovat usein aika epäkäytännöllisiä, joten mielellämme viivymme vähän pidempään aina kun se vain on mahdollista. Tällä kertaa olin jo etukäteen ajatellut, että tutustun paikalliseen kosmetiikkatarjontaan hieman tarkemmin, sillä aikaahan siihen oli.
Ruuan, vaatteiden ynnä muiden hinnat nousevat Virossakin jatkuvasti. Itseasiassa luin juuri jonkun iltapäivälehden tekemän vertailun ruokakauppojen hinnoista Virossa ja Suomessa, ja Suomen Prisma voitti edullisuudessaan. Tästä huolimatta kosmetiikka on edelleen sellainen, jota Virosta saa huomattavasti edullisemmin kuin Suomesta. Etenkin jos keskittyy tutkimaan paikallista kosmetiikkaa. Ja tiedättekö mitä? Suurin osa virolaisesta kosmetiikasta on luonnonkosmetiikkaa tai ainakin erittäin luonnollista. Itseasiassa, virolaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä on ~30 mikä onkin jo melkoinen saavutus!
Ilmeisesti sertifikaatit eivät ole virolaisten suuressa suosiossa, vaan paikalliset arvostavat enemmän suurten lehtitalojen ja muiden medioiden myöntämiä palkintoja. Tästä syystä iso osa virolaisesta luonnonkosmetiikasta on täysin sertifioimatonta, vaikka se useiden sertifikaattien vaatimukset täyttäisikin.
Kriittiselle kuluttajalle se aiheuttaa melkoisen haasteen, sillä INCI-listoja pitäisi osata lukea. Itse en ole millään tavalla vannoutunut luonnonkosmetiikan käyttäjä (oikeastaan kiinnostukseni koko aluevaltausta kohtaan on vasta nousemassa) mutta toki luonnollisemmat vaihtoehdot kuulostavat aina houkuttelevilta. Tästä syystä en näe sertifikaattien puuttumista ongelmana, minulle pelkkä “98% luonnollisia raaka-aineita” -lätkä kyljessä riittää mielenkiinnon heräämiseen ja mahdollisen ostopäätöksen tekemiseen – sikälimikäli tuote muuten vaikuttaa tarpeisiini sopivalta.

 

Olen lähivuosina tehnyt Viroon lukemattomia reissuja, ja aina siellä on tullut shoppailtua. Lähinnä kenkiä ja vaatteita, ja vaihtelevasti kynsiin liittyviä tuotteita. Kosmetiikkaa en ole juurikaan ostanut, hiusvärejä lukuunottamatta (niissä hintaerot ovat sen verran suuria, ettei hyllyjen ohi vaan pysty kävelemään!). Tai no, ostellut olen mutta lähinnä vain silloin, jos jokin tarpeellinen on päässyt reissun aikana loppumaan.
Lueskelin etukäteen paljon kokemuksia virolaisesta kosmetiikasta ja tutkin useiden liikkeiden tarjontaa. Asia, johon en ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota valkeni minulle vasta tällä reissulla erityisen selkeästi: Virossa myydään paljon kosmetiikkaa, ja sitä saa lähes kaikkialta. Ja tämä siis pätee vieläpä erityisesti paikalliseen luonnonkosmetiikkaan.
Reissun aikana testailin useita tuotteita eri merkeiltä ja sarjoilta, mutta kotiin päädyin kantamaan tällä kertaa vain muutaman purkin Natura Estonicaa ja kasan Organic Shopia ja ajattelin aloittaa tutustumalla niihin. Löysinpä myös virolaisen nettikaupan, Loverten, joka toimittaa myös Suomeen. Heidän laajasta valikoimastaan löytyy todella paljon virolaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä, ja suunnitteilla olisikin tehdä jonkinlainen tilaus sinne jossain kohtaa.
Lisäksi päädyin ostamaan muutaman, aivan kummallisen purkin venäläisillä teksteillä. Nämä tarttuivat mukaan viimeisillä kauppareissulla ihan vain liiasta uteliaisuudesta, mikä saattoi kyllä olla vikatikki. Kun pakkausselosteista ei ymmärrä mitään, on kaikki jääneet vielä korkkaamatta. Oikeastihan tuo pahvipaketissa oleva kasvokuorinta on ainoa, josta olen kuullut suosituksia, muut nappasin mukaan lähinnä halvan hinnan takia. Pitäisi kiikuttaa nämä miehen äidille tulkattavaksi, siltä kun tuo venäjä sujuu astetta paremmin.
Mukaan tarttui myös edullinen eyeliner BYS:ltä ja hiusöljy Marionilta. Konjac-sienet olivat myös muutaman euron halvempia kuin Suomessa, siksipä sellaisenkin päädyin ostamaan. Laivalta ostin vielä Supermoodin öljypohjaisen kasvoputsarin kokeiltavaksi.

 

Reissun jälkeen tuli perehdyttyä vielä tarkemmin virolaisiin kosmetiikkamerkkeihin, ja tällä hetkellä tuntuu, että pakko olisi testata ainakin Joikin, Signe Seebidin, Turblissin ja Nurmeen tuotteita mahdollisimman pian! Viimeiseen näistä tulee kyllä tutustuttua jo tämän päivän aikana, mutta siitä kerron lisää myöhemmin.
Onko virolainen kosmetiikka jo kaikille muille tuttua? Mitä lempimerkkejä/tuotteita teillä on?

 

Share on
Previous Post Next Post

Saatat tykätä myös näistä

14 Comments

 • Reply Sissi

  Kaikki Organic Shopilta testaamani tuotteet ovat olleet ihania. Sitten on tietenkin pieni Signe Seebid, josta olen kirjoittanut, suosittelen ainakin käsivoidetta ja kuorintoja. Ylipäätään eteläisistä naapurimaista ja lähimaista tulee ihan järjettömän hyviä tuotteita luonnonkosmetiikan saralta <3

  22.8.2017 at 07:48
 • Reply Maija / Kivipuuteri-kosmetiikkablogi

  Mä toivoisin että esim. Natura Siberica tulisi Suomessa laajemmin myyntiin, nyt sitä saa ehkä joistain yksittäisistä (netti)kaupoista. Mä kävin Riiassa tänä kesänä, ja sieltäkin löytyi mielenkiintoisia venäläisiä merkkejä, joita otin muutaman testiin 🙂

  22.8.2017 at 08:50
 • Reply Belegwen

  Mä kävin vasta ensimmäistä kertaa Virossa viime viikolla. 😀 Ei vain ole ollut koskaan tarvetta ja täältä pohjanmaalta sinne matkustaminen ei ole mitenkään nopeaa ja helppoa. Harmi vain, että viime viikon reissu oli työreissu, joten maissa omaa aikaa jäi kokonaista kaksi tuntia! Siinä ei ihan ehtinyt perehtyä paikalliseen tarjontaan. 😀

  22.8.2017 at 12:43
 • Reply Hanna Haliseva-Habib

  Kartoitin kesän päiväreissulla Tallinnan luonnonkosmetiikkaa niin kuin kerkesin ja kirjoittelin siitä.
  Suurin tai todella suuri osa luonnonkosmetiikkana myytävistä tuotteista oli sertifiointikelvottomia. Kaubamajasta oli helpoin löytää sertifioitua tai kriteerit täyttävää kosmetiikkaa.
  Natura Sibericaa löytyy Punnitse ja Säästä (nykyään Pure)- liikkeistä Suomessa. Niissäkin on paljon tuotteita jotka eivät täytä kriteerejä ja sisältävät mm. muoveja.
  Luonnollisia meikkejä oli mielettömän vähän.
  Mikään virolainen kosmetiikkaa ei ainakaan vielä ole noussut suosikiksi. On jo niin paljon avattua kosmetiikkaa ettei enää tule ostettua juuri mitään. Turha hamstrata jos ei ole tarpeeksi käyttöä, kun ei nuo avattuina säily kovin kauaa. Kynsilakat on sitten se puoli mitä eniten karttuu. Ei hamstrausottein, mutta kun kaikkea kivaa tulee vähän väliä.

  23.8.2017 at 09:13
 • Reply Emzi

  Pitää yrittää muistaa tsekkaa kosmetiikkaa seuraavan kerran kun Tallinnassa olen 🙂

  27.8.2017 at 15:22
 • Reply Nanna/Kultainen Kynsilakka-blogi

  Ooooh onpa tuo verkkokauppa kiva! 😮

  28.8.2017 at 18:17
 • Reply Nena Sofia

  Signe Seebid vaikuttaa kyllä vallan suloiselta ja tutustumisen arvoiselta sarjalta 🙂

  29.8.2017 at 14:09
 • Reply Nena Sofia

  Se on kyllä tosi mielenkiintoisen oloinen merkki! Muutenkin musta ois kiva, jos ylipäänsä virolaisia kosmetiikkamerkkejä saisi vähän helpommin Suomesta ostettua. Onneksi tilanne ei kuitenkaan kovin huono ole 🙂

  29.8.2017 at 14:17
 • Reply Nena Sofia

  Oho, aika hassua ettet ollut ollenkaan aiemmin käynyt! Mutta no, nyt on sekin koettu. Suosittelen toki piipahtamaan toistekin paremmalla ajalla, se on oikeasti aika viihtyisä paikka 🙂

  29.8.2017 at 14:18
 • Reply Nena Sofia

  Oi, kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi! Kuten sanottu, en ole niin vakiintunut luonnonkosmetiikan käyttäjä, että osaisin edes noin tarkasti asioihin kiinnittää huomiota. Kiinnostavaa silti kuulla tällaisia asiantuntevampia ajatuksia aiheesta 🙂

  29.8.2017 at 14:20
 • Reply Nena Sofia

  Joo, silmät tarkkana! 😀

  29.8.2017 at 14:21
 • Reply Nena Sofia

  No eikö! Ihan älyttömän monipuolinen valikoima ja tosiaan paikalliset hinnat 😀

  29.8.2017 at 14:21
 • Reply Salla K

  Löytyipä täältä mukava blogi! 🙂 Tosi kivoja juttuja ja kirjoitat jotenkin kovin mukaansatempaavalla tyylillä, tykkään! Jään ehdottomasti seurailemaan 🙂

  Kiitos nettikauppavinkistä, tuollahan on vaikka mitä ihanaa!

  1.9.2017 at 15:40
 • Reply Nena Sofia

  Kiitoksia kovin imartelevasta kommentista, ja tervetuloa seurailemaan! ♥

  Tuo Loverte oli kyllä vähän turhankin hyvä löytö, mitään kohtuutilausta ei meinaa saada kasaan kun tekisi mieli haalia _kaikkea_ 😀

  3.9.2017 at 11:53
 • Leave a Reply